In cazul accidentelor din care rezulta si vatamari de persoane, sunati imediat la 112 si anuntati Salvarea si Politia! Daca este posibil nu modificati pozitia autovehiculelor implicate.

Daca in eveniment au fost implicate doar doua autovehicule si nu exista victime sau alte bunuri avariate, veti proceda in felul urmator:

A. Sunati la 0722654182, la Infodaune.ro, unde veti primi sfaturi cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmati.

B. Conducatorii autovehiculelor implicate in eveniment vor completa formularul de constat amiabil daca au cazut de acord in privinta persoanei vinovate de producerea accidentului.

Daca nu reusesc sa ajunga la un acord , atunci pentru stabilirea vinovatiei va fi nevoie de interventia organelor de politie.

1. Identificati posibilii martori si notati, fie pe formularul de constat amiabil fie separat, datele lor de identificare. Martorii nu pot fi persoane care se aflau in cele doua autovehicule in momentul accidentului, rude de orice fel ale celor implicati si nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate. Cei doi conducatori auto completeaza un singur formular, fiecare trecandu-si datele pe una din cele doua coloane intitulate Vehicul A si Vehicul B.

2. Dupa ce ati completat datele, desenati schita accidentului in partea de jos a paginii. Specificati directiile de deplasare cu sageti si traiectoriile cu linii punctate.

Fiecare sofer isi va pastra cate o pagina din formular, ambele pagini avand aceeasi valoare juridica. Odata incheiata completarea constatului amiabil, ambii soferi vor semna in dreptul coloanei pe care au completat-o si,din acel moment, nu se vor mai face modificari pe formular.

Este de preferat ca inainte de a semna sa verificati datele completate de catre celalalt sofer cu cele din actele sale. Orice eroare aparuta poate crea probleme in procesul de despagubire.

Obtinerea despagubirii

Pagubitul va depune formularul la compania de asigurari care a eliberat polita RCA a celeilalte masini. La deschiderea dosarului de dauna soferul va da o declaratie referitoare la imprejurarile producerii accidentului iar inspectorul constatator va completa nota de constatare si va elibera un document de intrare in reparatie.

Persoana vinovata de producerea accidentului va depuna formularul la asiguratorul la care are incheiata polita de asigurare RCA.

ATENTIE!

Este important sa pastrati copii/sa faceti fotografii ale tuturor documentelor legate de accident, atat ale actelor celuilalt sofer cat si ale declaratiilor date, ale formularului de constat amiabil etc.

Cel mai bine este insa sa incepeti prin a suna la 0722654182, la Infodaune.ro, imediat dupa producerea accidentului, sau macar inainte de a merge la firma de asigurari. Asa veti avea certitudinea ca ati urmat toti pasii necesari si ca veti primi despagubirea corecta.