Pentru ce poti fi despagubit?

[—ATOC—]
[—TAG:h4—]

1. Accidente rutiere

  1.1 Accidente rutiere cu vinovat asigurat

In cazul In care:

a) Ati suferit vatamari corporale in urma unui accident auto, se va intocmi un dosar de cercetare penala pentru vatamare corporala din culpa. Cercetarile privind cauzele producerii accidentului si culpa participantilor vor fi efectuate de catre lucratori ai Brigazii Rutiere – Serviciul Accidente Rutiere si Cercetari Penale.
Conform legii, dumneavoastra puteti depune plangere penala in termen de 60 de zile de la data la care ati cunoscut cine este autorul accidentului.

In cazul in care leziunile rezultate In urma accidentului necesita:
– sub 10 zile ingrijiri medicale, fapta nu este prevazuta si pedepsita de legea penala, iar dosarul va fi finalizat de organele de cercetare penala cu propunerea de neIncepere a urmaririi penale pentru autorul accidentului.

In cazul In care leziunile rezultate in urma accidentului necesita intre 10 si 60 de zile de ingrijiri medicale, dumneavoastra puteti depune plangere penala in termenul prevazut de lege. In conformitate cu prevederile legale, poate interveni impacarea partilor. Acest lucru se intampla, de cele mai multe ori, atunci cand pretentiile civile (materiale) sunt platite. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

In cazul in care leziunile rezultate in urma accidentului necesita peste 60 de zile de ingrijiri medicale, impacarea partilor nu are ca efect inlaturarea raspunderii penale.

In unele cazuri, pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari, organul de cercetare penala dispune la cerere sau din oficiu efecuarea unei expertize tehnice.

Numarul de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii leziunilor rezultate in urma accidentului este stabilit de catre cadrele Institutului National de Medicina Legala – “Mina Minovici”, pe baza actelor medicale elibertate de unitatile sanitare unde ati fost internat sau prezentat pentru acordarea primului ajutor si, dupa caz, a examinarii fizice.

In dosarul de dauna deschis in acest caz, se vor avea in vedere:

– cheltuielile prilejuite de accident (transport, tratament, spitalizare, recuperare, proteze, etc conform prescriptiilor medicale, probate cu documente justificative);
– veniturile pe care persoana nu le mai poate avea pe perioada spitalizarii si a concediului medical;- cheltuielile cu Ingrijitorii pe perioada incapacitatii de munca, daca prin certificatul medical se recomanda acest lucru;
– daunele morale

b) O persoana a decedat ca urmare a unui accident auto, se vor avea in vedere:

– cheltuielile cu transportul persoanei decedate, cheltuielile de imbalsamare, cheltuielile de inmormantare, inclusiv cele pentru piatra funerara, cheltuielile pentru indeplinirea ritualurilor religioase;
– daunele morale (vor fi acordate membrilor familiei: sot/sotie, copii, parinti, frati, bunici).

In cazul in care sunteti victima unui accident, iar autovehiculul vinovat este inmatriculat intr-unul din statele semnatare ale Acordului Multilateral de Garantare sau care actioneaza in conformitate cu acesta, polita care va acoperi daunele dumneavoastra este polita de raspundere civila auto (R.C.A.) emisa in tara de origine, pentru autovehiculul respectiv.

Statele semnatare ale Acordului Multilateral de Garantare sau care actioneaza in conformitate cu acesta sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Spania (si Insulele Canare), Estonia, Franta (inclusiv Monaco), Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia (inclusiv Vatican si Republica San Marino), Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Suedia, Slovacia, Slovenia, plus Elvetia, Andorra si Croatia.

In cazul in care autovehiculul vinovat este inmatriculat intr-un stat ce face parte din sistemul Carte Verde, dar nu este membru al Acordului Multilateral de Garantare (Albania, Bosnia si Herzegovina, Belarus, Israel, Iran, Maroc, Moldova, Macedonia, Serbia, Tunisia, Turcia, Ucraina si Rusia), polita care va acoperi daunele dumneavoastra este polita Carte Verde.

Astfel, despagubirile se acorda in conformitate cu legislatia romaneasca in vigoare, fiind luat in considerare cel mai mare nivel de despagubire dintre cel prevazut in legislatia romaneasca si cel prevazut in contractul de asigurare”.

01 August 2007 constituie momentul intrarii in vigoare pentru Romania a „Acordului Multilateral intre birourile nationale ale asiguratorilor din Statele Membre ale Spatiului Economic European si a altor state asociate ” denumit pe scurt „Acordul Multilateral”.

In primul rand va trebui sa se obtina un document in care sa se consemneze circumstantele producerii accidentului, date despre autovehiculele implicate, date despre asigurari si despre soferi. Aceasta este o regula generala, indiferent de tara de inmatriculare a autovehiculelor implicate. Acest document poate fi un Proces-verbal incheiat de organele de politie sau o Constatare Amiabila de accident incheiata de cei doi soferi implicati.

In al doilea rand, trebuie sa se obtina o copie dupa documentul de asigurare Carte Verde al autovehiculului din strainatate. Daca copia respectiva este certificata pentru conformitate cu originalul de catre organul de politie, este cu atat mai bine. Este posibil ca pentru autovehiculele inmatriculate in unul din statele Spatiului Economic European, soferul acestora sa nu poata prezenta un document de asigurare Carte Verde. Intr-o astfel de situatie, trebuie avut grija ca numarul de inmatriculare, precum si marca si tipul autovehiculului sa fie indicate corect in Constatarea amiabila de accident sau in Procesul verbal incheiat de organul de politie.

 

  1.2 Accidente rutiere cu vinovat neasigurat

Daca sunteti victima unui accident, iar vehiculul vinovat nu este asigurat RCA, ori este necunoscut, sunteti indreptatit sa primiti despagubiri, in acelasi mod in care le-ati fi primit daca autovehiculul era asigurat.

Pentru astfel de situatii, asiguratorii care incheie pe teritoriul Romaniei asigurarea de raspundere civila auto (RCA) contribuie la finantarea Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

  • Daca autovehiculul neasigurat este inregistrat in orice stat mai putin cele semnatare ale Acordului Multilateral de Garantare, atunci pagubitul va apela la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (F.P.V.S.)
  • Daca autovehiculul neasigurat este inregistrat Intr-unul dintre statele semnatare ale Acordului Multilateral de Garantare, atunci pagubitul va apela la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.): si va urma recomandarile pe care le va primi de la aceasta institutie.

Statele semnatare ale Acordului Multilateral de Garantare sau care actioneaza in conformitate cu acesta sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Spania (si Insulele Canare), Estonia, Franta (inclusiv Monaco), Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia (inclusiv Vatican si Republica San Marino), Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Suedia, Slovacia, Slovenia, plus Elvetia, Andorra si Croatia.

 

2. Accidente de munca

Drepturile lucratorilor in cazul accidentelor de munca
S-au pus numeroase intrebarile legate de accidente de munca , cu urmari, de cele mai multe ori, foarte grave.
Acestea se produc de multe ori pe fondul lipsei disponibilitatilor banesti ale angajatorilor, care evita sa cheltuiasca sume importante pentru prevenirea accidentelor, dar si pe fondul ignorantei si a nepasarii acestora fata de siguranta angajatilor.
Totodata, efectele crizei economice, determina tot mai multi oameni sa accepte sa lucreze in conditii precare, lipsiti de orice masuri de protectie din punct de vedere al securitatii in munca.
Cel mai important aspect de retinut este ca luarea de catre angajatori a masurilor adecvate de protectia muncii si respectarea acestora de catre angajati sunt mult mai importante decat orice masuri ulterioare producerii unui eveniment sau accident de munca.
Daca ati avut un accident de munca, angajatorul trebuie sa va achite minimum 75% din venit’ trebuie sa stiti ca aveti dreptul la un concediu medical de pana la 90 de zile calendaristice. Acesta se poate prelungi pana la 183 de zile calendaristice, in baza evaluarii accidentatului de catre o comisie medicala.
Toti cei din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale au dreptul la: reabilitare medicala si recuperarea capacitatii de munca, reabilitare si conversie profesionala.
De asemenea, trebuie sa primeasca indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca (minimum 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni pana la 100% din media veniturilor pe ultimele 6 luni), achitata lunar pe toata perioda concediului medical, compensatii pentru atingerea integritatii, despagubire pentru familie in caz de deces si rambursare de cheltuieli diverse cu reabilitarea.
Puteti solicita daune materiale
Angajatorii sunt obligati sa achite lunar comisionul de 0,85% pentru concedii medicale, in contul FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate), cat si un comision lunar pentru accidente de munca, calculat in functie de domeniul activitatii (in contul Casei Teritoriale de Pensii).
Din aceste fonduri, sunt suportate cheltuielile cu reabilitarea angajatilor care au suferit accidente de munca.
In situatia in care se constata, in baza dosarului de cercetare, ca accidentul de munca s-a produs din vina angajatorului, atunci angajatul poate solicita daune materiale.
In calitate de angajat, aveti urmatoarele obligatii:
– nu va expuneti riscant la pericole de accidente sau imbolnavire profesionala;
– utilizati corect echipamentele de protectie;
– aduceti la cunostinta angajatorului orice defectiune sau alta situatie care ar putea constitui pericol de accidentare, care apare la locul de munca;
– cooperati cu angajatorul in domeniul securitatii in munca, pentru a-i da acestuia posibilitatea sa va asigure conditiile corespunzatoare de lucru.

 

3. Accidente in locuri publice

Proprietarii terenurilor si cladirilor, fie case, magazine, birouri etc, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a asigura securitatea vizitatorilor sau trecatorilor. Autoritatile locale au aceeasi obligatie pentru domeniul public.

Daca ai avut un accident intr-un loc public, ai dreptul sa ceri despagubiri pentru daunele fizice si psihice.